Toplumsal Düzen ve Etiyolojisinin Sürdürülebilirlik Kavramı Açısından Sosyolojik İzahı
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.10800865Anahtar Kelimeler:
Toplumsal düzen, kollektif bilinç, sürdürebilirlilikÖzet
İnsanı insan yapan en temel özelliklerden birisi sosyal varlık oluşudur. Sosyal varlık olmanın kriteri ise toplu halde yaşam alışkanlıklarıdır. Sürdürülebilirlik sosyo-ekolojik bir süreç olarak toplumsal sistemin kaynaklar karşısındaki dengesini ifade etmektedir. Dolayısıyla sürdürülebilir gelişmeler toplumsal yaşamın kollektif ortaklığının bir sonucu olduğu düşünülebilir. Toplu halde bulunma ve kolektif bir bilinç bir takım düzen kuralları ile sağlanabilmektedir. Yani toplumsal yaşam biçiminin zaruri sonucu, insanların davranışlarını şekillendiren ve yönlendiren toplu halde olmanın anlamını ve diğerlerinin özgürlük alanlarına müdahalenin engellenmesini sağlayan yazılı ve yazı olmayan toplumsal düzen kuralları ile gerçekleşmektedir. Bu çalışma sürdürülebilir gelişmelerin etkin bir şekilde ortaya konmasını sağlanmasını sosyal düzen kavramlarıyla ele almakta ve düzen kurallarının biçimlendirdiği kollektif yaşamın sürdürülebilirlik ilkeleri kaşsısındaki önemi ele almaktadır. Bu bağlamda çalışma, toplumsal düzen sistemini ele alarak sürdürülebilir ilkelerin önemini suç ve sapma kavramları ile tartışmayı amaçlamaktadır. Bu amacı gerçekleştirebilmek için betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Bu süreçte kavramlar taranmış ve literatüre ait bilgiler toplanarak sentezlenmiştir. Sonuç olarak sürdürülebilir gelişmenin kollektif bilinçle doğru orantılı bir şekilde geliştiği ve toplumsal düzen sisteminin bu açıdan önemli bir denetleyici unsur olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Referanslar
Abrahamson, M. (1990) İşlevselcilik,Çev.Nilgün Çelebi, Konya:Sebat Matbaası.
Adler, F., Muller, G.O.W., Laufer, W.S. (1991). Criminology. New York: MC Graw-Hill Inc.
Aşan, D. (2023). Sürdürülebilirlik, https://www.asandanismanlik.com/surdurulebilirlik/?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI9-n-qrGyhAMVe5JoCR199gPWEAAYASAAEgKSp_D_BwE
Aşan, D. (2024). Sürdürülebilirlik Nedir ?. https://www.dilekasan.com/kurumsal-surdurulebilirlik-nedir/
Dermibaş, T. (2014). Kriminoloji. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
Durkheim,E.(1985) Toplum Bilimsel Yöntemin Kuralları, Çev. Celal Baki Akal, İstanbul: B/F/S Yayınları.
Dolu, O. (2011). Suç Teorileri, Teori Araştırma Ve Uygulamada Kriminoloji. Ankara.
Dönmezer, S. (1984). Kriminoloji. İstanbul: Filiz Kitap Evi.
Erkan, R., Bağlı, M., Sümer, F., Ünver, M. (2002). Sosyal Çevrenin Sokak Çocukluğuna ve Çocuk Suçluluğuna Etkisi: Diyarbakır Örneği. I. Ulusal Çocuk ve Suç: Nedenler ve Önleme Çalışmaları Sempozyumu. UNICEF, Ankara.
İÇLİ, G.T (2001). Kriminoloji. Ankara: Bizim Büro Basımevi.
Öter, A. (2005). Çocuk Suçluluğunun Toplumsal Nedenleri, Antalya Örneği, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.
Reid, T.S.(1982). Criminology. New York: Holt Rinehart and Winston.
Tedeschi,J.,Linscold,S., ve Rosenfeld, P. (1S185) lntroduction to Social Psycology, S.t.Paul
Minnesota: West Publishing Co.
Tomovic, V.A. (1979), Definitions in Sociology: Convergence, Conflict And Alternative
Vocabularies. Diliton Publications, Inc.: St. Catherines, Ontario.
Yavuz, A. (2010). Sürdürülebilirlik kavramı ve işletmeler açısından sürdürülebilir üretim stratejileri, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7;14, ss.64-85.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 Nurullah SELÇUK
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.